Jaké existují varné desky a jaký je v nich rozdíl?

Měníte staré spotřebiče za nové a rádi byste vyměnili starý sporák za moderní varnou desku a troubu zvlášť? Nebo již desku máte, ale pamatuje lepší časy, a tak přišel čas pořídit nový kousek? Pak čtete ten správný článek. Poradíme vám, co nabízí dnešní trh.

Základní rozdělení varných desek:

  • Plynové desky
  • Elektrické desky

Nejstarší elektrické desky s litinovými plotýnkami pomalu ustupují deskám sklokeramickým a hlavně indukčním. Jaký je ve varných deskách rozdíl?

Varné desky - ETD

Nesmrtelný plyn

Plynové varné desky mají stále své místo v našich kuchyních. Pyšní se rychlým ohřevem o dobrou regulací plamene. Velkou výhodou je téměř nulová poruchovost a nejsou technicky náročné. Plynovou desku vybírejte vždy s pojistkou proti zhasnutí plamene. Neztratí se ani automatické zapalování. Zmíněná pojistka je velmi důležitou bezpečnostní součástí. Díky ní se nestane, že by vám plamen zhasl, a kdyby ano, automaticky se zastaví přívod plynu. Nevýhodou těchto desek je jejich čištění, které je trochu náročnější. Desku je možné vylepšit turbohořákem nebo WOK hořákem. Turbohořák vám přinese mnohem větší výkon oproti ostatním hořákům. WOK je vhodný na prudké pečení. Oba druhy hořáků nepatří do standardní výbavy a musíte si za ně připlatit. Deska se ovládá manuálně. Dbejte na to, aby mřížka byla dostatečně stabilní pro vaše nádobí. Doporučujeme neinstalovat si plynovou desku sami, ale nechat tuto práci na pracovníkovi plynoservisu.

Plynové varné desky - ETD

Sklokeramická deska se spirálou

Pod slovem sklokeramika si můžeme představit desku s elektrickými topnými spirálami, které ohřívají varné zóny sklokeramické desky. U této desky není potřeba nakupovat žádné speciální nádobí. Může být z kteréhokoliv materiálu (samozřejmě vhodném na ohřívání). Sklokeramické desky mohou být ovládané buď klasicky manuálně, nebo pokud máte raději více intuitivní ovládání, dotykově. Chcete-li ušetřit nějakou energii, můžete zvolit víceokruhové varné zóny, díky kterým se bude ohřívat vždy jen ta část desky, kde je položeno dno nádobí.  Díky indikátoru zbytkového tepla víte, kam raději nesahat. Velkou výhodou je to, že tyto desky dokáží udržet teplotu již připraveného jídla. Pro rodinu s dětmi doporučujeme sklokeramickou desku s dětskou pojistkou. Děti tak mohou klidně mačkat tlačítka a nic se nestane. Desky mají rovný a hladký povrch, dobře se udržují a teplo proudí přímo nahoru a ne do stran. I zde tedy ušetříte nějakou tu energii. Díky speciálním ukazatelům můžete vždy vědět nejen to, jakou má varná deska teplotu, ale také vždy poznáte, které plotny jsou zapnuté a které ne. Pokud jste zapomětliví, zde se bát nemusíte. Díky indikátorům určitě nezapomenete.

Sklokeramické varné desky - ETD

Jděte s módou a pořiďte si indukci

Možná vás zajímá, co je na indukční varné desce tak zvláštního? Tato deska funguje tak, že ohřívá pouze dno varné nádoby. Jakmile dáte hrnec stranou, přestane deska hřát. Výhoda indukce spočívá tedy v rychlosti vaření, kratším časem chladnutí i snadnější údržbou. Zašpiněnou desku snadno otřete hadříkem, a protože okolní teplota varných zón je nízká, nic se vám na desku nepřipeče. Panuje přesvědčení, že na indukci můžete postavit pouze nádobí s magnetickým dnem. Jakmile dáte ke dnu nádoby magnet a ten se přichytí, můžete v něm na indukční desce vařit. To je ovšem velmi mylná informace. Existuje mnoho typů nádobí vhodné pro indukci z různých nových materiálů a za použití nových technologií. Toto nádobí na magnet nijak nereaguje, a přesto ho můžete použít. Je tedy jasné, že magnet vám nemůže 100 % zaručit, že vámi vybrané nádobí je pro tento typ desek vhodné.

Indukční varné desky - ETD

Kdo vyrábí varné desky

Mezi známé a prověřené výrobce varných desek řadíme například:

  • Beko
  • Blomberg
  • Bosch
  • Brandt
  • Miele
  • Mora
  • Siemens
  • Teka
  • Whirlpool a další.

Výhody a nevýhody jednotlivých typů desek

Plynové hořáky

  • Plynové mají standardně čtyři varné zóny
  • Obsahují ochranou pojistku proti úniku plynu
  • Výhodné elektrické zapalování
  • Mohou být zapojeny na propan-butan nebo zemní plyn

+ hned poté, co zapálíte hořák, můžete vařit

+ teplota se dobře reguluje

+ plny je poměrně dobře dostupný a jeho cena se v poslední době stále snižuje

– pokud se rozhodnete pro kombinovaný sporák, tedy plyn a elektrika, musíte mít oba zdroje energie dostupné

Plynové hořáky

Litinové hořáky

+ jsou levné

– nevaří tak dobře a rychle jako plyn

– hodně tepla se vyprodukuje zbytečně

Litinové hořáky

Sklokeramická deska

  • Většinou mívá čtyři varné zóny, které dokáží začít vařit rychle
  • Ovládání může být manuální nebo dotykové
  • U desky může být časovač
  • Ukazuje zbytkové teplo
  • Jednoduchá údržba
  • Sklokeramická deska musí být zapojena na tři fáze (380 V)
  • Spotřebuje více energie než indukce

+ rychle se nastartuje požadovaná teplota

+ není tolik zbytkového tepla

+ dobře se udržuje

– pokud vám přeteče nějaké jídlo na varnou plochu, ihned se tzv. připeče

Sklokeramická deska

Indukční varná deska

  • Má obvykle čtyři varné zóny
  • Jedná se o nejvíce úsporné vaření
  • Při vaření je minimální ztráta tepla (max. 10 %)
  • Moderní technika
  • Je velmi bezpečná
  • Ovládá se dotykem
  • Je možné použít časovač
  • Ukazuje zbytek tepla
  • Dobře se udržuje
  • Musíte mít třífázové zapojení (380 V)
  • Na indukci je potřeba speciální nádobí

+ můžete vařit okamžitě

+ ohřívá pouze dno hrnce a nic okolo

+ jídlo se k plotně nepřichytí

– deska je o něco dražší než klasická sklokeramická

– do investice připočítejte i speciální nádobí, které budete potřebovat

Indukční varná deska